Tuesday 18 December 2012

CREPE EPAL PAI

BAHAN-BAHANNYA


1 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1/3 cawan susu segar
sedikit esen vanilla
1/1/2 cawan air
1/2 sudu besar minyak masak


BAHAN INTI

100gm krim kocok (whipping cream)
1/2 sudu besar gula aising
isi epal secukupnya


CARA MENYEDIAKAN INTI

Pukul krim kocok bersama gula hingga kental


CARA-CARA MENYEDIAKANNYA

1.campurkan tepung gandum,tepung jagung dan garam dan tuangkan dalam magkuk.Masukkan telur,    tuangkan susu dan air.
2.Tuangkan pewarna,esen vanilla dan minyak.
3.Kacau sehingga rata dan tapis. panaskan kuali dengan apai kecil. Tuangkan sesenduk adunan dan ratakan sehingga menutupi permukaan kuali. Setelah timbul gelembung angkat ia.
4.Tebalikkannya, Pastikan permukaan licin di sebelah luar. Sudu krim putar dan inti epal dan letakkan di tengah crepe.
5. Bungkus kemas seperti bentuk bantal.

pss: BUATNYA SAMA SEPERTI CREPE DURIAN JE..CUMA INTI YANG LAIN :)

No comments:

Post a Comment